MARCIN WASILEWSKI TRIO - EN ATTENDANT

Artiest info
Website
facebook
Label : ECM
Distr. : Outhere Distribution Benelux
 

 

 

Pianist Marcin Wasilewski, bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz spelen al zo’n dertig jaar samen, eerst als het Simple Acoustic Trio en daarna met trompettist Tomasz Stanko in diens quartet en inmiddels als trio onder eigen naam. Dit is alweer hun zevende album voor ECM, ditmaal met materiaal van uiteenlopende componisten zoals Johann Sebastian Bach, Carla Bley en The Doors, bovendien zijn er drie impromptu groepsimprovisaties aanwezig. Eigenlijk is dit pas het vierde echte studio album van het trio, opvolger dus van Faithfull uit 2011, de albums daarna bestonden uit samenwerkingen met anderen zoals Joakim Milder, Jacob Young, Trygve Seim en als laatste Joe Lovano.

In afwachting van de komst van de beroemde Amerikaanse saxofonist die problemen had met zijn vlucht, gebruikten ze hun studiotijd om wat stukken op te nemen, waaronder bewerkingen van de beroemde Goldberg variaties van Bach. Dat verklaart ook de titel van het album Wachten op. De kwaliteit van de opnamen in afwachting van Lovano was dusdanig dat ze hebben geleid tot het onderhavige album. Twee stukken stonden ook al op Arctic Riff, het album met Lovano (door mij gerecenseerd voor Rootstime) : “Vashkar” van Carla Bley, voor het eerst opgenomen door Paul Bley’s trio met Steve Swallow (bs) en Pete La Roca (drs) in 1963 op Footloose. De andere is het prachtige “Glimmer of Hope”, een nummer dat volledig beantwoordt aan zijn titel en hier nog sterker klinkt vanwege meer ruimte voor het fascinerende toetsenspel van Marcin.

Denk bij de uitvoering van “Variation 25” uit de Goldberg Variations van Bach niet aan de vele verkrachtingen van Bach door mijnheer Jacques Loussier en ook niet aan de hit van Ekseption met Air of allerlei ander geflirt met klassieke muziek door modieuze groepjes als The Nice, nee dit trio staat op een heel ander niveau en deze versie klinkt prima. Het is een kolfje naar zijn hand voor Marcin met zijn fluwelen touché. “Riders on the storm” behoorde altijd al tot een van mijn favoriete nummers van The Doors, hier is het tempo flink verlaagd en wordt het nummer uiteen gerafeld met ruimte voor solo bijdragen van de trio leden, een bijzonder fraaie versie. “Vashkar” van Carla Bley is een geweldig nummer met een fraaie solo van Slawomir op zijn bas, heerlijk, maar ik ben een fan van Carla en Paul dus ben ik niet geheel onbevooroordeeld.

Het sterkste komen de drie muzikanten bij elkaar en komen ze tot hun beste prestaties in de drie improvisaties, vrije losse muzikale invallen die op een perfecte manier in elkaar passen, uitermate knap en een feest voor het oor ! De drie improvisaties onder de titels “Motions I, II en III“ laten alle ruimte voor de drie muzikanten van het trio, hetgeen uitermate intrigerende muziek oplevert , een duidelijke improvisatie van het trio waarin allen hun bijdrage leveren, hetgeen een prachtig audiobeeld oplevert voor het oor van de liefhebbende luisteraar. Meer moet het niet zijn, een aanrader !

Jan van Leersum.